Skoči na glavno vsebino
03 428 51 11 ppv@iosce.si

“Uau, noro, super!” Takšni vzkliki so bili danes dopoldne zelo pogosti. Podali smo se namreč na obisk Tehnoparka v Celju, ki je pravkar odprl svoja vrata. Če smo se še zjutraj spraševali, ali v tem parku rastejo tudi kakšna drevesa, nam je bilo že takoj ob prihodu v popolnoma prenovljeno stavbo nekdanje “blagovnice T” jasno, da temu ni tako. Tehnopark je namreč namenjen spoznavanju znanosti in tehnologij, kar smo preizkusili tudi sami, saj eksponati niso namenjeni samo gledanju, ampak predvsem pridobivajnu praktičnih izkušenj. In prav vsi lahko potrdimo: v Tehnopark zagotovo še pridemo!

Pri eksponatu, ki je namenjen merjenju reakcijskega časa (test odzivnosti), smo pritiskali na gumbe različnih barv.

Čeprav je marsikdo med nami že kolesaril po Celju, smo danes to počeli kar iz Tehnoparka, ob tem pa smo prejei še dostop do našega videa – eksponat je namreč dva posnetka spojil v enega.

  

Infrardeča kamera nam je pokazala, kateri deli naših teles so toplejši od ostalih. Pri tem smo ugotavljali, kakšen vpliv ima na temperaturo telesa obleka.

Pri mizi za seciranje smo raziskovali sestavo človeškega telesa.

Čeprav je izgledala malce strašljivo, smo preizkusili tudi posteljo z žeblji. In prav nikogar niso žeblji preluknjali!

Pri igri z magneti smo spoznavali njihove lastnosti.

  

Ste vedeli, da se je mogoče kotaliti tudi navzgor? V Tehnoparku dokazujejo, da je možno.

Če en zobnik zavrtimo v levo, le kam se bo obrnil drugi? Pa zakaj se ta vrti hitrije, kot sosednji – je morda kriva njegova velikost?

 

Sence so lahko tudi v barvah.

Uh, kako so se mi postavili lasje pokonci! Gotovo je kriva statična elektrika.

Zabavnih eksponatov kar ni in ni zmanjkalo – opazovali smo udar strele, iluzije z glavo na pladnju in zabavnim ogledalom, igrali na ogromen klavir, “viseli” z oken Celjskega doma, opazovali robota …

 

   

    

    

(Skupno 125 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost